Related papers
Kur’an’da Sosyal Statülere Göre Hükümlerin Değişmesi: Din Adamları ve Halk
Mehmet Ergün
Tefsir Araştırmaları Dergisi, 2020
View PDFchevron_right
Köprülü Ai̇lesi̇ni̇n Kur’Ân Eği̇ti̇mi̇ Ve Kiraati̇ne Katkilari
Ahmet Gökdemir
2018
Makale Koprulu ailesinin Kur’ân egitimi ve kiraatine yonelik katkilarini ele almistir. Konunun anlatiminda oncelikle Kur’ân egitimi ve kiraatiyle ilgili hizmetleri bulunan Koprulu ailesiyle alakali genel bilgiler verilip sonrasinda bahsi gecen katkilara deginilmistir. Koprulu ailesinin Kur’ân egitimi ve kiraatiyle alakali hizmetleri, tesis etmis olduklari kurumlar ile bu kurumlardaki Kur’ân egitimi ve kiraatine dair istihdam alanlari ve Koprululerden Kur’ân kiraatiyle alakali eser telifinde bulunan bireylerin telifleri olmak uzere uc ana baslikta ele alinmistir. Konunun anlatiminda istifade edilen kaynaklar daha ziyade Koprulu vakfiyeleri ile bu vakfiyelerle alakali yazilan tez, makale ve maddelerdir. Makalenin yazilis amaci Koprululer’in bahsi gecen husustaki hizmetlerini ortaya cikarmak suretiyle icinde bulunduklari donemde Kur’ân egitimi ve kiraatine yonelik Osmanli ust duzey burokratlarinin bakis acisiyla ilgili perspektif sunmaktir. Incelemeler sonucunda Koprulu ailesinin Kur’â...
View PDFchevron_right
Köprülülerin Şam, Mısır ve Hicâz Ulemâsı ile Münâsebetlerinin Osmanlı Hadis Çalışmalarına Yansıması (İcâzet ve Kütüphane)
KADİR AYAZ
Sahn-ı Semân'dan Dârülfünûn'a Osmanlı'da İlim ve Fikir Dünyası Âlimler, Müesseseler ve Fikrî Eserler XVII. Yüzyıl, 2017
View PDFchevron_right
Kur’ânî Perspektiften Göç Olgusu -Sîret-Nüzûl Bağlamında Kavramlar Üzerinden Kur’ân’da Hicret Süreci-
Necmettin Çalışkan, Ahmet Sait Sıcak
Göç ve Din, 2020
View PDFchevron_right
Hadisler Bağlamında Kul Hakkı Açısından Trafik Olgusunun Analizi /Değerlendirilmesi*
SAFFET SANCAKLI
2016
Islam dini, genel olarak haklari beyan etmek icin gonderilmis bir dindir. Once Allah’in haklari soz konusu oldugunu, akabinde ise kul haklarinin geldigini soyleyebiliriz. Bu calismamizda oncelikle kul hakki kavraminin onemi, dinle olan iliskisi, ozelliklede hadislerde kul hakkinin ne kadar ehem-miyet arz ettigi uzerinde durulmaktadir. Gunumuzun bir realitesi olan trafik olgusunun hangi boyut-larda seyrettigi ve trafikteki kul haklarinin neler oldugu da analiz edilmektedir. Bu konularda var olan hadisleri, trafikte yasanmis olaylarla kiyas edilmek suretiyle ortaya konmaktadir. Kul hakkinin hem bu dunyada, hem ahirette sorulacagi vurgulanmaktadir. Dolayisiyla trafik kurallarina uymani dini bir vecibe oldugu uzerinde durulmaktadir.
View PDFchevron_right
Kur’ân’da Ve Hadislerde ‘Rabb’ Sıfatının Ve ‘Rukû‘’ İle ‘Secde’ Fiillerinin Tahsisi
Halil Hacımüftüoğlu
2013
In the Qur’an, the title ‘rabb (lord)’ was used by Allah as an adjective for his creatures that are not recognized as gods and for people to whom are not absolute obedient without implying any negative and undesirable situation, the werbs ‘rokû‘/inhinâ’(to bow)’ and ‘sajda (to prostrate oneself)’ were used as actions expressing respect for them (for example, while greeting someone) and olso the titles ‘‘abd (male slave)’ and ‘eme (female slave)’ for servants as well. In addition, according to authentic narrations (ahâdîth) Muhammad The Embassador of Allah as an ‘ambassador (rasûl)’ banned Muslims from using the titles ‘rabb, ‘abd’ and ‘eme’ for their lords and the (male/ female) slaves partially and for their bowing (rokû‘/ inhinâ’) and prostrating in front of something/ someone (sajda) such as these creatures other than Allah or people, completely. Therefore, in a sense he has appropriated the title ‘rabb, the verbs ‘rokû‘’ and ‘sajda’ to Allah. However, we must indicate that such ...
View PDFchevron_right
Kur’ân’da “Sebîl” Kelimesi Bağlamında Yol Kavramının Semantik Analizi
İbrahim Yıldız
Journal of History Culture and Art Research Tarih Kültür ve Sanat Araştırmaları Dergisi, 2016
Semantic Analysis Of The Word “Sabil” In The Quran Bu çalışmada sebîl kelimesi bağlamında Kur’an’daki yol kavramının hangi anlamlarda kullanıldığının tespitine çalışılmıştır. İnsanoğlunun doğumundan ölümüne kadar bu dünyada hem zamanda hem de mekânda yolculuk etmek zorunda olması, onun bir yol izlediğini gösterir. Yolların insanları gitmek istedikleri yerlere ulaştırmasından mülhem olarak Allah’ın rızasına götüren tüm vasıtalara Allah’ın yolu denilmiştir. Bu bağlamda Kur’an’da sebîl, sırât, tarîk ve sünen gibi yol manasına gelen kelimelerin de önemli bir yekûn tuttuğu görülmektedir. Dolayısıyla aynı anlamı ifade etseler bile zaman zaman farklı anlam ve olgulara işaret edebilen bu kavramların semantik bir analize tabi tutulması önemlidir. Bu çalışma, aynı zamanda Kuran’da yol kavramı ile dünya hayatı ve imtihan olgusu arasında nasıl bir ilişki kurulduğunu açıklamaya çalışmaktadır. Çalışmada, sebîl kelimesinin semantik incelemesi yapılmış, ayrıca Kur’an’daki diğer yol anlamına gelen kelimeler incelenerek konu bütünlüğünün sağlanmasına gayret edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Sebîl, sırât, tarîk, sünen, Allah’ın yolu, Allah’ın rızası. Abstract This study examines the meaning of the word “sabil” which means road/path in the Quranic context. The travel of human beings in time and space from the very beginning time of their birth until death, means that they are on a road. Because of the road leads someone wherever he or she wants to go, the means which lead someone to God called as-sabil-Allah (road of God). In this context, there are a lot of words like “sabil”, “sırat”, “tariq”, “sunen” which all means road in Quran. Then, the semantic analysis of these words which sometime have different meaning, has great importance. This work also investigates the relations between the word sabil and the trial of worldly life. Consequently, this study carries out a semantic analysis of the word “sabil” and other related words which have the same meaning. Keywords: Sabil, Sabil-Allah, Road of God, Sırat al-Mustaqim.
View PDFchevron_right
MA‘RİFET, MUHABBET VE EDEB KAVRAMLARI BAĞLAMINDA SÛFÎLERİN İRFÂN VE AHLÂK ANLAYIŞINDA HADİSLERİN YERİ
Nuran ÇETİN
İSLÂMÎ İLİMLERDE HADİS VE SÜNNETİN YERİ, 2021
Hadis, Kur’ân-ı Kerîm’le birlikte İslâm dininin ikinci aslî kaynağı olması hasebiyle başta tasavvuf olmak üzere muhtelif ilim dallarıyla irtibatlı olduğu bilinmektedir. Kültür ve medeniyet tarihimizde tefsir, fıkıh, kelâm ve tasavvuf gibi İslâmî ilimler hadisten ayrı düşünülmemiştir. Bu anlamda tasavvufî düşüncenin gelişmesinde, metodolojisinin şekillenmesinde, kavramların belirlenmesinde, meselelerin ele alama yönteminde, ahlâkî değerlerin benimsenmesinde sûfî irfân geleneğinde Kur’ân ve Sünnetin yeri önemlidir.
View PDFchevron_right
Köpek ve Diğer Bazı Hayvanların Öldürülmesine Cevaz Veren Hadislerin Değerlendirmesi
Mütefekkir Dergisi
Mütefekkir, 2014
Kur'ân-ı Kerîm'de canlı ve cansız birçok varlığın ismi zikredilmiştir. Bu varlıklar arasında bir takım hayvanların isimleri önemine binaen bir veya daha fazla zikredilmektedir. Hatta bazı surelerin isimleri inek, arı v.b. hayvan isimleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sureler isimlerini içerdikleri konulardan almaktadırlar. Çalışmamız; hadislerde köpek ve köpekle birlikte öldürülebilen bazı hayvanlardır. Önce hadislerde öldürülmesine cevaz verilen hayvanların Kur'an-ı Kerim'de varlığı araştırılacak eğer varsa Kur'ân-ı Kerîm'in konuya yaklaşımı incelenecektir. Daha sonra Hadis Edebiyatında ilgili hayvanlar araştırılıp hadislerde nasıl yer aldığı ve nasıl değerlendirildiği incelenerek bir sonuca gidilecektir. Çalışmamızı Kütüb-i Sitte hadisleriyle sınırlandırmakla beraber zaman zaman Hadis Edebiyatı'nın diğer eserlerine de gerekli görüldüğünde bakmaya çalışacağız.
View PDFchevron_right
Cahi̇li̇yeden İslam’A Kur’An’In Gerçekleşti̇rdi̇ği̇ Karakter Deği̇şi̇mi̇
Duran Ali Yıldırım
Necmettin Erbakan üniversitesi ilahiyat fakültesi dergisi, 2019
View PDFchevron_right